Георги КадиевФейсбук Това са пълни глупости и театър.Нито лев повече корпоративен

...
Георги КадиевФейсбук Това са пълни глупости и театър.Нито лев повече корпоративен
Коментари Харесай

Кадиев: Нито лев повече корпоративен данък няма да влезе в хазната от Лукойл тази година

Георги Кадиев

Facebook

 

Това са цялостни нелепости и спектакъл.

Нито лев повече корпоративен налог няма да влезе в хазната от Лукойл тази година. Нито тази седмица, нито другата.

 

Описвам за какво.

Лукойл има да заплаща налог облага от 30 млн.лв. през 2021, която заплаща, отказвайки се да придвижи загуби от 2017-2018. Съответно, тези загуби изгарят и не могат повече да се пренесат (по закон, в случай че имаш право в година с облага да пренесеш загуба и не го направиш, губиш правото да пренесеш тази загуба в последващи години). Защо Лукойл го прави, концепция нямам. Вероятно отново някакъв напън от държавното управление.

 

През юни 2023 Лукойл подава годишна данъчна декларация за 2022, в която разказва изискуем корпоративен налог от 18 млн.лв., който заплаща.

 

На 26 септември 2023, в законовия период до края на септември, Лукойл подава коригираща декларация, в която придвижва загуба от 218 млн.лв.

От тях 110 млн.лв. са загуба от 2019 и 108 млн.лв. са пренесена частична загуба от 2020 (цялата им загуба за 2020 е 507 млн.лв.) Лукойл се съгласява да не си желае назад платените 18 млн.лв., а да ги приспада от предстоящ изискуем налог.

 

Ако това, което Пеевски споделя през днешния ден е правилно и Лукойл са се съгласили да се откажат от коригиращата декларация, то значи следното:

а. Лукойл би трябвало да подаде нова коригираща декларация, с която се отхвърля от преместването на тези 218 млн.лв остарели загуби.

В резултат Лукойл ще загуби вечно правото да придвижи общи загуби от 2019 и 2020 от 617 млн.лв.

Ако в миналото в бъдеще Лукойл направи облага от примерно 617 млн.лв., ще заплати 61.7 млн.лв. налог, вместо да придвижи загубата и да заплати 0 лева налог. (оставям настрани дребната детайлност, че към този момент сме отвън периода за коригиращи заявления и отново би трябвало да вършат някакви хватки)

Дори и да създадат това, то никога не значи 500 млн.лв. корпоративен налог, импортиран в бюджета. Означава, както обясних нагоре, отвод да пренесеш загуба от 500 млн.лв. Т.е. в миналото в бъдеще, при бъдещи облаги, ще платят 50 млн.лв. налог, който другояче не би бил изискуем.

Иначе за 2022 те към този момент са си платили налог от 18 млн.лв. и нищо повече не чакайте от там.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР